Korpus:
400 g polohrubé mouky
kypřící prášek do pečiva (2 balení)
3/4 skleničky rostlinného oleje
2 skleničky sojového mléka (může být i voda, na chuti to není poznat)
250 g třtinového cukru
prášek do perníku
kypřící prášek do pečiva
kakao
skořice
Smícháme mixerem, nalejeme do dortové formy, kterou předem vymažeme rostlinným tukem (používala jsem Alzan, teď už jen Frisan z Normy) a vysypeme hrubou moukou. Pečeme na 190 stupňů Celsia.
Nebo můžeme udělat jáhlový dort se šlehačkou (recept na jáhlový dort zde: http://vegdream.cz/?page_id=643)
Po vychladnutí namažeme šlehačkou (mixerem kokosové mléko z plechu smícháme s trochou třtinového cukru a skořicí), viz níže, posypeme malinami nebo banánem, jak je libo, dáme další vrstvu šlehačky a nakonec nalijeme rozpuštěnou čokoládu, viz níže. Dáme vychladnout do lednice.
Šlehačka:
kokosové mléko v plechu, vychlazené v ledničce
třtinový cukr
skořice
vyšleháme mixerem
Čokoládová poleva:
trocha vody nebo rostlinného mléka
trochu kokosového tuku
čokoláda na vaření nebo vysoko procentní čokoláda neobsahující mléko
rozehřejeme na sporáku
Dort je dobrý i s banány, jahodami,…. podle toho, jaké ovoce zrovna máte.