Perníčky bez lepku

127 g celozrnné pohankové mouky

300 g hladké pohankové mouky

1 kypřící prášek do perníku

4 lžíce rostlinného oleje (slunečnicového, kokosového,….)

cca 50 ml javorového či jiného sirupu (agávový, rýžový, datlový, ….. dle vaší chuti nebo dejte cukr, pokud ho používáte)

1 lžička mletého badyánu

4 lžičky mleté skořice

můžete dát i špetku xantanové gumy (funguje jako lepek)

trochu vody (to poznáte podle těsta, jak se k sobě lepé či nelepí)

 

Pokud máte rádi koření, nebojte se přidat i kardamon a třeba do těsta klidně nastrouhejte čerstvý zázvor, rozhodně tím nic nezkazíte, naopak.

 

Vypracujeme těsto,  necháme v lednici odpočinout alespoň přes noc, vyválíme, vykrájíme formičkami a pečeme na cca 180 ºC dle velikosti a hrubosti vykrojených tvarů (cca 10 minut).

 

Poleva: moučkový cukr a šťáva z citronu

 

Slepit můžete třeba domácí marmeládou (já mám svou z bio ovoce od kamaráda a nebo z nasbíraných špendlíků z parku) či čokoládovým krémem …. prostě jak to máte rádi.