127 g celozrnné pohankové mouky
300 g hladké pohankové mouky
1 kypřící prášek do perníku
4 lžíce rostlinného oleje (slunečnicového, kokosového,….)
cca 50 ml javorového či jiného sirupu (agávový, rýžový, datlový, ….. dle vaší chuti nebo dejte cukr, pokud ho používáte)
1 lžička mletého badyánu
4 lžičky mleté skořice
můžete dát i špetku xantanové gumy (funguje jako lepek)
trochu vody (to poznáte podle těsta, jak se k sobě lepé či nelepí)
Pokud máte rádi koření, nebojte se přidat i kardamon a třeba do těsta klidně nastrouhejte čerstvý zázvor, rozhodně tím nic nezkazíte, naopak.
Vypracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout alespoň přes noc, vyválíme, vykrájíme formičkami a pečeme na cca 180 ºC dle velikosti a hrubosti vykrojených tvarů (cca 10 minut).
Poleva: moučkový cukr a šťáva z citronu
Slepit můžete třeba domácí marmeládou (já mám svou z bio ovoce od kamaráda a nebo z nasbíraných špendlíků z parku) či čokoládovým krémem …. prostě jak to máte rádi.