Javorové perníčky

1,5 hrnku celozrnné hladké mouky

1,5 hrnku hladké pšeničné mouky

1 lžička soli

1 lžička jedlé sody

2 lžičky mleté skořice

1 lžička mletého zázvoru

1/2 lžičky muškátového oříšku

(nebo místo zázvoru a muškátového oříšku dáte prášek do perníku či perníkové koření)

1/4 hrnku vody

1/2 hrnku třtinové melasy

2/3 javorového sirupu

1/2 hrnku kokosového oleje

 

Vypracujme těsto, které necháme odležet v lednici alespoň přes noc, vyválíme na na tenký plát a vykrajujeme formičkami námi chtěné tvary. Pečeme na cca 180 ºC asi 8-12 minut dle velikosti a tloušťky vykrojených tvarů.

Můžeme zdobit polevou z moučkového cukru a citronové šťávy a nebo je slepit dobrou domácí marmeládou (já mám ze špendlíků nasbíraných v parku, které jsem povařila, přidala skořici, hrebíček, badyán a třtinový cukr).