Do mixeru dáme vodu a nastrouhaný sušený kokos, stačí třeba 5 polévkových lžic. Uvaříme si rýži (stačí hrskta rýže), kterou trochu osolíme, ale méně než jsme zvyklí při normálním vaření na jídlo. Uvařenou rýži necháme vychladnout a poté nalejeme i s vodou, ve které se rýže vařila, do nádoby s kokosem, doplníme studenou vodou do plna nádoby mixeru. Přidáme třtinový cukr nebo jiné sladidlo, na které jste zvyklí (množství podle vašich zvyklostí a chutí) a všechno pořádně rozmixujeme. Kdo má méně výkonný mixer nebo multifunkčnío robota, mixuje o něco déle. Čím déle a více budete mixovat, tím méně budete muset cedit. Já osobně už ani necedím přes plátýnko či cedník, rozmixuji to na tekutinu bez téměř žádných kousků a nevadí mi občas kousek kokosu mezi zuby, naopak mi to i více chutná 🙂 Kdo chce tekutinu úplně bez kousků kokosu, přecedí si přes plátýnko či hodně hustý cedník a zbytky z přecedění dá do lednice a ráno si uvaří třeba rýžovou kaši, ve které toto upotřebí, aby nic nevyhodil, nebo upeče sušenky (najdete i v mých receptech) …. inspirace se meze nekladou.
No a mléko je hotové, je to otázka pár minut, které zabere pouze vaření a chladnutí rýže, zbytek je otázka jen pár vteřin 🙂 Mléko dáme do lednice, vydrží několik dní bez problému.