Colin Campbell, profesor biochemie výživy a jeho „Čínská studie“

O knize „Čínská studie“

 

Dílo bylo v USA oceněno jako Kniha roku.
Nejobsáhlejší studie o výživě všech dob.

Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Obdržel granty financování výzkumu na více než na 70 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací.

Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval pokusy ve zkumavce, 27 let na laboratorních zvířatech a později sledováním Američanů.

Jeho odkaz, Čínská studie, je nejobsáhlejší a nejucelenější studií o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.

Studie od r. 1983 sledovala a zkoumala na straně jedné stravu a jiné prvky životního stylu a na straně druhé zdravotní stav 6 500 lidí; odhalila 8 000 statisticky významných vztahů; vyhodnocení dosud neskončilo. Kvůli relativně stejnému genetickému pozadí, ustáleným stravovacím návykům a malé migraci sledovaných osob byli pozorováni Číňané z kontinentální Číny.

Kniha je určena jak zdravotníkům, tak laickým zájemcům o opravdu zdravou výživu. Akcentuje praktické informace, z nemocí pojednává zejm. o rakovině, srdečně- a mozkověcévních nemocech, diabetu, vysokém krevním tlaku, artritidě, Alzheimerově nemoci a osteoporóze.

Čínská studie je velmi významná a čtivá kniha. Studuje vztah mezi stravou a nemocí. Její závěry jsou překvapující. Je to příběh, který je potřeba si poslechnout.

Robert C. Richardson, Ph.D.,
nositel Nobelovy ceny,
místoděkan pro výzkum Cornellovy univerzity

Čínská studie dr. Campbella je nejen fascinujícím výkladem o výzkumu a lékařských důkazech, který podává rozhodující, život zachraňující, informace o výživě. Je něčím mnohem více – něčím, co může změnit budoucnost nás všech.

Každý zdravotník a výzkumník na světě si ji musí přečíst.

Joel Fuhrmann, M.D.,
autor bestselleru Eat To Live

Tuto knihu koupím všem, které miluji a na kterých mi záleží.
Heather Mills McCartney, aktivistka

VĚDA JE JASNÁ. VÝSLEDKY JSOU ZŘEJMÉ. ZMĚŇTE SVOU STRAVU A VÝRAZNĚ SNÍŽÍTE RIZIKO RAKOVINY, ONEMOCNĚNÍ SRDCE, CUKROVKY A OBEZITY.

Zdraví Západu ochabuje. Za zdravotní péči utrácí na hlavu daleko více než zbytek světa. Dvě třetiny z nás mají nadváhu, milióny trpí cukrovkou, onemocnění srdce jsou stejně častá jako před 30 lety, válku s rakovinou započatou v 70. letech minulého století ostudně prohráváme, polovina lidí má zdravotní problém vyžadující denní užívání předepsaného léku, stamiliony mají vysokou hladinu cholesterolu.

Svádíme naše mladé na scestí: Děti onemocní stále v ranějším věku, užívají více léků na předpis než kdy dříve, třetina má nadváhu nebo trpí rizikem nadváhy, vypěstovali jsme jim cukrovku, která byla dříve pouze u dospělých.

Všechny tyto problémy mají tři příčiny: snídani, oběd a večeři.

Čínská studie představuje jasné a stručné poselství naděje. Rozptyluje velké množství mýtů a dezinformací o zdraví. Pokud chcete zdraví, změňte stravu.

OPRAVA
V grafu na str. 162 je přehozen text v legendě: U čárkované čáry má být uvedeno rostlinná strava a u plné čáry má být uvedeno živočišná strava.
Nakladatelství se uživatelům knihy za chybu omlouvá.