Palmový olej patří k nejlevnějšímu tuku a používá se zejména v potravinářství. Pokud si přečtete pečlivě složení výrobků, budete překvapeni, v jak vysokém procentu potravin se nachází. Jeho zlo spočívá v několika směrech. Jedním z nich je zdravotní hledisko pro konzumenta, tento tuk je karcinogenní, čili jeho konzumace i bez ohledu na etický důvod je pro Vás nevhodná. Tím dalším směrem, který je snad ještě horší, je právě etický a ekologický důvod.
Palma olejná se v dnešní době pěstuje ve velkém měřítku zejména v chudých slunných zemích na obrovských plantážích, které jsou po chvíli neúrodné a proto se plochy rozšiřují stále více opodál, k získání pozemku na plantáže palmy olejné se denně vypalují obrovské plochy deštných pralesů. Kromě toho, že přicházíme o plíce planety a nenahraditelnou krásu přírody, kterou už nikdy zpět nezískáme, vymírají díky tomu denně desítky, možná i stovky živočišných druhů, které přichází o svůj domov. Někteří živočichové žijí pouze na určitých územích v těchto pralesech a likvidací těchto pralesů druh vymře. Mezi nejznámější kriticky ohrožené živočišné druhy patří například tygr sumatranský nebo orangutan. Těchto zvířat je již kriticky málo a jsou na pokraji vyhynutí, vylesňováním přichází o své domovy a přirozenou potravu, mnoho z nich umírá v hrozných křečích při požárech.
Než si dáte do nákupního košíku nějaký výrobek, přesvěčte se, prosím, že neobsahuje palmový olej. Děkuji.