Ptáte se, proč další stránky o veganství, když už jich je tolik na internetu? Dovedli mě k tomu přátelé, kteří mě delší dobu popichují, abych vydala kuchařku. Vše jsem dávala na facebook, nicméně tuto sociální síť již delší dobu nepovažuji za důvěryhodnou ani spolehlivou, proto jsem se po pečlivém zvažování odhodlala vytvořit si vlastní stránky, které budou přesně podle mého gusta, nebudou jen o receptech, ale i o různých informacích kolem stravování, ekologie, etiky a běžných starostech a radostech vegana ve velkoměstě 😉
Často slýchám argumenty, že „být vegan si nemohu dovolit, protože je to drahé„. V tom si dovolím oponovat. Stravovat se čistě rostlinnou stravou vyjde mnohem levněji, zejména pokud se nebojíte vařit, zapojíte fantazii a zkusíte „něco jiného„. 🙂 Pokud ale budete kupovat vše hotové (sojové jogurty, pomazánky, pečivo,…) a budete chodit denně na hotové obědy do vegan restaurací, bude to dražší, než když si to sami doma připravíte, a to nemusíte být vlastně ani vegan. Je to úplně stejné, jako když chodíte denně do restaurace a kupujete si domů hotové polotovary. U hotovek prostě platíte vyšší cenu za práci lidí a veškeré věci spojené s přepravou, balením, marketingem a prodejem samotným.
Jako základní radu bych Vám ráda řekla asi toto: Nehledejte stejné chutě, nechtějte náhražky za navyknuté chutě, otevřte své smysly novým věcem a vnímejte nové chutě. Proč to říkám? Všimla jsem si často v okolí, že když něco lidé ochutnají, mají tendenci to srovnávat a hledat v tom „stejnou chuť“. Pokud tam není, tak to často odsoudí, že: „to chutná jinak, jsme zvyklí na toto“. A v tom je ten kámen úrazu …. vždy je to o tom, že „jsou zvyklí“, proto se tomuto, prosím, vyvarujte, pokud myslíte vážně změnu vašeho životního stylu. Nehledejte podobnost za každou cenu, a pokud ji najdete, berte to jako příjemné a milé překvapení.
Já jsem se naučila vnímat chutě jinak, než předtím, začala jsem experimentovat a přestala jsem řešit nějaké klasické recepty. A to je to, co bych Vás chtěla naučit. Často totiž vidím komentáře na sociálních sítích, jak lidé hledají náhražky za něco do nějakého receptu, či konkrétní recepty na něco konkrétního a život mají o to těžší, protože nevědí, jak to uvařit nebo co uvařit a často to pak vzdají, protože „nevědí, co mají jíst“. Já vařím spontánně podle toho, co mám v lednici nebo co mě zrovna napadne. Baví mě to a každý den je o to mnohem pestřejší. Nejen pro začátečníka vidím jako schůdnější variantu se nejprve naučit nebát se experimentovat a kombinovat různé chutě, a až potom se naučit „klasická“ jídla ve vegan verzi, ať se nestresujete tím, že „nevíte jak to uvařit“.
Určitě také přemýšlíte nad drogerií a kosmetikou, pokud už nyní nekupujete eko drogerii do domácnosti a eko kosmetiku. Supermarkety jsou plné klasických chemikálií testovaných na zvířatech, jsou toho i plné reklamy, takže není výjimkou, že se „nováčci“ často ptají, co a kde koupit na nádobí, co na vlasy, jakou řasenku a stíny,… kde seženete prací prášek, který je eko a nestestovaný na zvířatech … Zde najdete všechny základní informace, které potřebujete, než se sami zorientujete.
Tento web určitě neberte jako nějaké dogma, já sama nejsem žádný výživový poradce či dlouholetý a vysloužilý ekologický aktivista, dám vám pouze mé zkušenosti a názory, které jsem nastřádala za poslední roky svého dosavadního života, a na Vás bude, jak si s nimi naložíte. Můžete je ignorovat, nebo je využijete. Samozřejmě budu ráda, pokud mi třeba i Vy dáte nějaký tip a já ho zde zveřejním i pro ostatní.
Takže vítejte mezi vegany 😉 …..