Mezi vegany panují rozpolcené názory na to, zda je pozitivní znamení, že se v reklamách objevují veganské výrobky, jako např. teď Garden Gourmet od Nestlé, veganské „masové“ kuličky u IKEA, šampony Shauma a jejich „veganské“ složení zmíněné v reklamě apod.
Pavel Houdek, známý jako zakladatel Vegan Sport Clubu, autor webu veganka.cz je silným odpůrcem těchto náhražek velkých neveganských řetězců. Zde je odkaz na jeho názor: celý článek
Já se vším v podstatě souhlasím, jen bych to neházela až tak ze stolu. Proč?
Protože spousta lidí, kteří by rádi přešli na veganskou stravu (nebo už přešli, ale jsou na začátku), nemají tušení, co budou jíst a jsou v panice. Já sama jsem přešla ze dne na den na veganství, bez rozmylu, co vlastně budu jíst a byla jsem první dny / týdny ráda za nějaké náhražky ve zdrávce. Postupně jsem na facebooku ve veganských skupinách a různých webech pročítala recepty a zjistila jsem, že je to vlastně strašně jednoduché, že si třeba uvařím nějakou tu luštěninu, zeleninu a smíchám to a udělám si skvělý karbanátek apod.
Tyhle náhražky, byť od velkých neetických firem, vnímám jako mezistupeň pro lidi, co jsou v začátku, není to třeba ani tak výživově hodnotné jako uvačená čočka, ale zasytí je to, mají dobrý pocit, nejsou frustrovaní a postupně se dostanou i myšlením dál, přestanou to tolik nebo úplně kupovat, začnou jíst jinak, začnou se díky diskuzím na sociálních sítích, účasti na různých veganských akcích apod. zajímat o vaření, ekologické stopy, etiku, ekologii … a to je důležité. Většina lidí, která nění silně přesvědčená po etické stránce (pro někoho vnímáno jako „radikální extrémista“) to prostě nezvládne. Já to nechci omlouvat, nepodporuji firmy jako Unilever, Nestlé, apod., chodím do veganských podniků a ne do klasických, otravuje mě se stále ptát na to, jestli mi uvaří to a tamto, jestli tam není to a tamto,…. připadám si jako exot a otravují mě ty naštvané obličeje servírek, když nechci kus flákoty nebo smažák z jídeláku, navíc mi vadí i představa, že by mi to vařili na stejné pánvi, kde bylo před chvílí mrtvé zvíře.
Sama jsem vnímána i mezi vegany za militantního vegana, proto opravdu nejsem zastáncem ani podporovatelem těchto veganských boomů náhražek od neveganských korporací … jen se v tom snažím najít to pozitivní, v čem „nám“ to může pomoci právě ve skupině těch méně informovaných nebo slabších ….. co za pár měsíců / let můžou být třeba mnohem ekologičtější a etičtější než my dnes. Jen prostě potřebují podporu v začátku, a tou pro někoho může být třeba právě ten burger od neveganské korporace, který si koupí v běžném supermarketu, než se naučí si složit nákup ze základních potravin a uvařit si mňamku klidně jen z běžné luštěniny a zeleniny.
V sekci recepty najdete pár základních receptů do začátků, časem určitě budete vařit sami z vlastní fantazie bez nutnosti nějakého návodu. Pro inspiraci přidávám 3 recepty na karbanátky, časem si je určitě vytuníte dle svých chutí a představ.
fazolovo zeleninové karbanátky
Tady jsem přidala i houby do směsi: