1. den

1. den (soubor pdf ke stažení)

snídaně:

Koktejtl (smoothie)

Jpeg

potřebujeme:

2 hrnky vody,

0,5 hrnku slunečnicových semínek

0,5 hrnku namletého máku

cca 10 švestek (pokud máte v mrazáku z léta, jinak můžete použít jiné ovoce, třeba 2 jablka, 2 banány,… co máte rádi)

Rozmixujeme a můžeme vypít. Je to rychlé, zdravé a moc dobré. Kdo nemá mák nebo švestky udělá si vlastní chuť. Co máte po ruce, to dáte do mixeru, já osobně míchám ořechy, kokos, slunečnice, různé druhy ovoce a vodu. Kdo má rád hodně sladké, přidá třeba rozinky, sušené datle nebo fíky nebo třtinový cukr (já nepřislazuji). Spousta lidí si dává do smoothie i zeleninu, třeba listové saláty, brokolici, červenou řepu,…. nebojte se  experimentovat.

Ke svačině si vezmeme ořechy a nějaké ovoce (zdroj zdravých, postupně se uvolňujících cukrů a mastných kyselin)

Oběd:

Čočkové karbanátky

1.den oběd

Uvařená čočka (čočku jsem nechala přes noc namočenou ve vodě, vodu jsem slila a uvařila jsem čočku v nové vodě, přidala jsem bobkový list, sůl, tymián, ocet… pokud vaříme s řasou, zmírníme nadýmání). Po uvaření jsem ke konci zahustila jíškou (olej, hladká mouka).

Čočku smícháme s: tymiánem, česnekem, nakrájenou syrovou cibulí, kukuřičnou strouhankou, kukuřičnou hladkou moukou, sušenými chilli papričkami, lahůdkovým droždím, majoránkou, solí a pepřem. Vytvořené „placičky“ smažíme na slunečnicovém oleji.

K tomu si uvaříme nebo upečeme brambory. Pokud chceme pečené a ne vařené, smícháme si v misce nakrájené brambory s trochou oleje a kořením (pepř, sůl, tymián, oregano, bazalka, provensálské koření), dáme na plech na pečící papír a pečeme do zlatova.

Večeře

Květákové placky s rozmarýnem

1.den večeře placky

Nastrouhaný syrový květák, žitná bio mouka jemně mletá, rýžové mléko nebo voda, pepř 4 barev, tymián, rozmarýn a sůl. Smažíme placičky na rostlinném oleji, ideálně slunečnicovém.

Nezapomeneme na misku zeleninového salátu, který si můžete dát buď jako druhou večeři, pokud se nacpete plackami a jdete spát později a nebo kdo chce hubnout, nesní moc placek a nacpe se hlavně salátem.

Salát

1.den večeře salát

Rajčata, ředkvičky, paprika, jarní cibulka, baby špenát, rukola, sušené brusinky, slunečnice, dyňová semínka, ořechy, olivový olej, citronová šťáva.

Nezapomínejte na pitný režim během celého dne, pijte kvalitní čaje (sypané, ne pytlíkové, bylinné, zelené, ovocné, černé), 100% džusy (žádné sladké vody plné chemie), nejlépe však uděláte, když budete pít čistou vodu (nedoporučuje se pít s CO2, zatěžuje organismus a zhoršuje vstřebávání živin, pijte raději klasickou čistou vodu z kohoutku) a nepřehánějte to s kávou, ta okyseluje organismus (pokud máte problémy třeba se zubním kamenem, zkuste měsíc nepít kávu vůbec, nebo ji výrazně omezit a uvidíte, že kámen půjde pěkně dolů, stačí potom jen seškrábnout nehtem a zoubky budou jako nové …) a kuřáci zahodí krabičku do koše, šup, šup :-). Dejte si raději dobrou čokoládu, třeba od LifeFoodu.